Články

Články o sčítaní obyvateľov a otázke vierovyznania:

Stanovisko k výsledkom sčítania obyvateľov o náboženskom vyznaní

Občianske združenie Ethos víta, že dnes zverejnené výsledky sčítania obyvateľov odrážajú skutočnosť, že v populácii významne narastá počet ľudí bez príslušnosti k cirkvi. Napriek tomu považujeme výsledok sčítania za hrubo skresľujúci skutočnosť. Už pred rokom sme upozornili, že otázka o náboženskom vyznaní je zle položená a systém financovania cirkví, ktoré je spojený s výsledkom sčítania, je nespravodlivý.

Čítať ďalej >

Spúšťame kampaň #bezvyznania

K plánovanému Sčítaniu obyvateľov 2021 sme sa rozhodli zorganizovať kampaň #bezvyznania. Sčítanie obyvateľov, domov a bytov sa vykoná na celom území Slovenskej republiky v období od 15. februára do 31. marca 2021 v elektronickej forme prostredníctvom internetovej stránky. Sčítanie sa uskutoční vo všetkých členských štátoch Európskej únie naraz, čím sa zvýši medzinárodná porovnateľnosť výsledkov. Do formulára nebudete uvádzať svoje meno, priezvisko, ani rodné číslo, čiže aj po vyplnení zostane anonymný. Výsledky sa budú zverejňovať priebežne.

Čítať ďalej >

Nespravodlivé delenie financií medzi cirkvi

Financovanie cirkvi je pomerne zložito nastavené, a preto by sme radi objasnili, ako to je s peniazmi pre cirkvi podľa počtu veriacich, keďže to nie je veľa ľuďom úplne jasné. Pre cirkvi sa suma 47 647 623 Eur rozdelí podľa tabuľky v Prílohe č. 2 Zákona o finančnej podpore činnosti cirkví a náboženských spoločností.

Čítať ďalej >

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies